PRK Kimanis: BN sah bertanding calon terbuka termasuk Anifah Aman
10:12 Dec 14, 2019  |  By SabahKini2
PRK Kimanis: BN sah bertanding calon terbuka termasuk Anifah Aman

Mengulas mengenai spekulasi bekas Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman, ingin bertanding mempertahankan kerusi Parlimennya dalam PRK atas tiket BN, Bung Moktar berkata terbuka mengenai perkara berkenaan.

KOTA KINABALU: UMNO Sabah semalam mengesahkan akan meletakkan calon dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Kimanis yang akan diadakan nanti.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin, berkata pihaknya sudah mengenal pasti beberapa nama dan akan diumumkan sebelum penamaan calon PRK berkenaan.

“Mesyuarat hari ini memutuskan bahawa UMNO dan Barisan Nasional (BN) akan meletakkan calon dalam PRK Kimanis dan kita sudah mengenal pasti dua atau tiga calon serta akan mulakan gerak kerja kita untuk menghadapi PRK berkenaan,” katanya 

Turut hadir, Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa.

Mengulas mengenai ura-ura yang mengatakan bahawa bekas Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman, ingin bertanding mempertahankan kerusi Parlimennya dalam PRK berkenaan atas tiket BN, Bung Moktar berkata UMNO Sabah terbuka mengenai perkara berkenaan.

“Spekulasi seperti itu memang ada…namun kalau dia (Anifah) benar-benar ingin menyertai UMNO, kita boleh bincangkan kerana UMNO sentiasa terbuka untuk menerima mana-mana pemimpin UMNO yang sudah meninggalkan parti, tetapi kita perlu buat perbincangan secara terperinci.

“Kita tidak boleh menerima begitu saja kerana UMNO ini mempunyai sistem dan perlu dihormati semua pihak,” katanya.

Mengenai kerjasama dengan parti pembangkang di Sabah untuk menghadapi PRK Kimanis, beliau berkata pihaknya akan mengadakan perbincangan dengan dengan parti pembangkang lain seperti Parti Bersatu Sabah (PBS).

“Kita akan cuba berbincang dengan mereka kerana kita tidak mahu kita sesama pembangkang bertembung dalam PRK berkenaan…memandangkan ini adalah kerusi UMNO, maka bagilah laluan kepada UMNO,” katanya.

Ketika ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menunggu perakuan daripada Mahkamah Persekutuan bagi mengambil tindakan selanjutnya untuk mengadakan PRK di kawasan Parlimen Kimanis yang kini kosong susulan keputusan mahkamah membatalkan kemenangan Datuk Seri Anifah Aman selepas mendapati ada kertas undi tambahan yang boleh menjejaskan keputusan pilihan raya.

Calon Parti Warisan Sabah Datuk Karim Bujang memfailkan petisyen pada 18 Jun 2018 bagi mencabar kemenangan Anifah yang bertanding atas tiket BN.

Pada PRU-14, Anifah yang merupakan bekas Menteri Luar memenangi kerusi Parlimen Kimanis dengan majoriti tipis 156 undi. - BERNAMA

Comment