Kerajaan Pusat RM34B, Sarawak RM2.9B tapi PETRONAS tak boleh bayar Sabah kata Najib
14:11 Nov 04, 2020  |  By SabahKini2
Kerajaan Pusat RM34B, Sarawak RM2.9B tapi PETRONAS tak boleh bayar Sabah kata Najib

Kerajaan Pusat boleh dapat RM34B, Kerajaan Negeri Sarawak dibayar RM2.9B cukai jualan isunya mengapa Sabah belum dibayar lagi? Sekurangnya RM1B. 3 alasan kuat Sabah terjejas dan perlu dibantu...

Hari ini bekas perdana menteri Najib Razak menggesa kerajaan PN supaya memberi bantuan bilion ringgit kepada Sabah yang terjejas teruk dengan gelombang ke-3 Covid-19.

Hantaran Najib di laman Facebooknya menarik perhatian netizen tentang bayaran Petronas kepada Putrajaya, apabila syarikat minyak nasional itu sudah meluluskan dividen tambahan sebanyak RM10 bilion kepada kerajaan untuk membantu memerangi wabak, menjadikan jumlah keseluruhan yang diterima RM34 bilion tahun ini.

Dalam masa sama katanya lagi, Petronas pada bulan September telah membayar RM2.9 bilion kepada kerajaan Sarawak sebagai cukai jualan petroleum.

Jadi katanya rakyat kurang faham mengapa Sabah tidak mendapat bayaran daripada Petronas

“Tapi Petronas atau kerajaan pusat tak boleh bayar sekurang-kurangnya RM1 bilion kepada kerajaan Sabah untuk bantuan segera, termasuk untuk membayar tambahan RM1,000 untuk Bantuan Perihatin Nasional (BPN) khusus untuk Sabah?” soalnya.

Najib memberikan 3 alasan menjelaskan kenapa Sabah layak terima bantuan bilion ringgit, antaranya Sabah paling terkesan dalam gelombang ke-3 Covid-19, dan negeri itu juga paling lama dilaksanakan perintah kawalan pergerakan.

“Sabah antara negeri dengan kadar kemiskinan paling tinggi dan bertambah lagi teruk apabila kadar pertumbuhan ekonomi turun dari kadar 8.2% iaitu paling tinggi antara semua negeri pada 2017 bawah BN ke paling rendah antara semua negeri untuk 2 tahun berturut-turut (2018: 1.5%, 2019: 0.5%) bawah PH Plus dan Warisan.

“Sebab itu, Sabah perlukan bantuan segera yang cukup besar agar jurang pendapatan dan pembangunan antara Sabah dengan negeri-negeri lain tidak bertambah besar.”

Atas alasan itu, Najib menegaskan Sabah perlu bantuan segera yang cukup besar.

Najib sebelum ini  mencadangkan bantuan tambahan wang tunai sebanyak RM1,000 keapda golongan B40 dan M40 di Sabah yang diluluskan untuk menerima BPN sebelum ini.

ARTIKEL BERKAITAN- Sarawak dah beri RM2.96B: Bila PETRONAS mahu lunas cukai jualan kepada Sabah?

ARTIKEL BERKAITAN- Kerajaan PN wajar tambah RM1000 kepada penerima BPN Sabah, lanjutkan pinjaman moratorium 3 bulan- Najib

 

 

 

8 Comments