Bantuan khas RM500 buat penjawat awam, RM250 kepada pesara sempena Aidilfitri
16:04 Apr 22, 2021  |  By SabahKini2
Bantuan khas RM500 buat penjawat awam, RM250 kepada pesara sempena Aidilfitri

Pembayaran bagi bantuan khas ini akan dibuat bersama dengan pembayaran gaji bulan Mei iaitu pada 6 Mei 2021.

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju untuk memberi Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri sebanyak RM500 kepada semua penjawat awam Gred 56 dan ke bawah termasuk kakitangan Contract Of ServiceContract For Service, Pegawai Sambilan Harian serta lantikan di bawah MySTEP.

Kepada pesara kerajaan pula, bantuan RM250 akan disalurkan.
 
Pejabat Perdana Menteri berkata, pemberian ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan penjawat awam dalam menggalas tanggungjawab menyampaikan perkhidmatan kepada rakyat terutamanya semasa negara mengharungi tempoh yang penuh cabaran ini.
"Pembayaran bagi bantuan khas ini akan dibuat bersama dengan pembayaran gaji bulan Mei iaitu pada 6 Mei 2021.
 
"Bantuan khas tersebut akan memanfaatkan lebih dua juta penjawat awam dan pesara," kata pejabat Perdana Menteri dalam kenyataan yang diedarkan pada Khamis.
 
Kenyataan itu turut memaklumkan, pengumuman pemberian Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri pada tahun ini dibuat lebih awal daripada tahun-tahun sebelum atas keprihatinan kerajaan dalam membantu mereka membuat persiapan awal menjelang Hari Raya Aidilfitri.
 
"Kerajaan berharap dengan pemberian Bantuan Khas ini dapat meringankan beban kewangan kepada penjawat awam dan pesara serta dijadikan sebagai pemangkin kepada mereka untuk terus berkhidmat dengan penuh dedikasi," jelas kenyataan itu lagi.
Comment