SPR Tentukan Status PRK DUN Bugaya – Speaker DUN Sabah
10:08 Aug 06, 2021  |  By SabahKini2
SPR Tentukan Status PRK DUN Bugaya – Speaker DUN Sabah

Pada November tahun lepas, SPR telah menetapkan PRK DUN Bugaya dan Parlimen Gerik di Perak diadakan serentak pada 16 Jan tahun ini, namun terpaksa dibatalkan dan ditangguhkan selari dengan Proklamasi Darurat di kawasan itu bagi mengekang penularan COVID-1

KOTA KINABALU : Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah Datuk Kadzim M Yahya menyerahkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk menentukan status Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi mengisi kekosongan kerusi DUN Bugaya selepas darurat ditamatkan.

Beliau berkata pihaknya sebelum ini telah membuat pemakluman rasmi berhubung kekosongan kerusi DUN berkenaan susulan kematian penyandangnya Allahyarhamah Datin Manis Muka Mohd Darah pada 17 Nov tahun lepas kerana sakit buah pinggang.

“SPR telah menetapkan tarikh PRK, namun dibatalkan dan ditangguhkan kerana pengisytiharan darurat di kawasan itu sehingga suatu masa dianggap sesuai (untuk diadakan pilihan raya). Ini terserah kepada SPR dan yang menentukan bila (pilihan raya) hanya SPR,” katanya dalam sidang media di sini, hari ini.

Pada November tahun lepas, SPR telah menetapkan PRK DUN Bugaya dan Parlimen Gerik di Perak diadakan serentak pada 16 Jan tahun ini, namun terpaksa dibatalkan dan ditangguhkan selari dengan Proklamasi Darurat di kawasan itu bagi mengekang penularan COVID-19.

Pada 16 Dis, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam kenyataannya memaklumkan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan mengisytiharkan darurat bagi kedua-dua PRK itu.

Dalam kenyataan itu, perdana menteri berkata Seri Paduka bertitah demikian selepas memperhalusi penjelasan beliau yang menyembah maklum nasihat jemaah menteri berhubung perkara itu.

Pada 12 Januari pula, Seri Paduka memberi perkenan Pengisytiharan Proklamasi Darurat dilaksanakan sehingga 1 Ogos sebagai langkah proaktif membendung pandemik COVID-19 di Malaysia.

Mengulas lanjut, Kadzim berkata, beliau belum pasti sama ada tempoh pengisytiharan darurat bagi kawasan Bugaya itu tamat pada 1 Ogos atau sebaliknya memandangkan ia merupakan pengisytiharan yang berasingan.

“Saya tidak tahu sama ada ia terikat dengan pengisytiharan darurat seluruh negara (atau tidak) kerana jika diikutkan pengisytiharan (darurat DUN Bugaya) adalah sendirian bersama dengan (Parlimen) Gerik.

“Tetapi, kalau terikat (dengan pengisytiharan darurat seluruh negara) bermakna ia tamat pada 1 Ogos. Jika tidak terikat bermakna masih darurat. SPR kena tentukan sama ada (kawasan DUN Bugaya) masih dalam darurat atau tidak,” katanya.

Dalam pada itu, Kadzim berkata mengikut perlembagaan, terdapat keperluan mengadakan PRK bagi DUN Bugaya memandangkan kerusi tersebut baru sahaja kosong dan belum sampai tempoh tiga tahun.

“(Sekiranya) tempoh sudah tiga tahun (kerusi DUN Bugaya) baru kosong, mengikut perlembagaan tidak perlu PRK tapi ini (DUN Bugaya) masih setahun. Jadi keperluan untuk mengadaan PRK masih terikat, kita mesti adakan juga tidak boleh elak.

“Bagaimanapun, ia tertakluk kepada nasihat dan pandangan pihak kesihatan (Kementerian Kesihatan) sama ada selamat, sesuai  (atau tidak) untuk mengadakan PRK sekarang. Itu terserah dengan keputusan kementerian yang berkuasa dan terserah kepada SPR untuk mengadakan perbincangan,” katanya.

Pada Pilihan Raya Negeri Sabah ke-16 September tahun lepas, Manis Muka yang bertanding atas tiket Parti Warisan Sabah berjaya mempertahankan kerusi DUN Bugaya dengan majoriti 6,005 undi selepas memperoleh 8,557 undi.

Manis muka yang bergiat aktif dalam bidang politik sejak 1985, menewaskan enam pencabar lain termasuk calon Perikatan Nasional Mohd Daud Tampokong yang hanya memperoleh 2,552 undi

31 Julai lalu Satu proklamasi baharu telah dipersetujui Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah, diterbitkan dalam warta kerajaan pada Jumaat, 30 Julai bagi Proklamasi Darurat Negeri Sarawak hingga 2 Februari depan.

Menurut warta tersebut, Seri Paduka Baginda yang merupakan ketua utama negara bagi negeri-negeri dan wilayah-wilayah Malaysia menzahirkan rasa puas hati bahawa suatu darurat besar sedang berlaku yang menyebabkan keselamatan, kehidupan ekonomi dan ketenteraman awam di dalam Persekutuan adalah diancam berikutan wabak penyakit berjangkit iaitu COVID-19.

Dijangka DUN Bugaya juga akan diisyiharkan darurat dalam tempoh terdekat

[ARTIKEL BERKAITAN- Agong isytihar darurat gantung PRN Sarawak hingga Februari 2022, DUN Bugaya selepas ini? ]

 

Comment