Mohamad Alamin positif Covid-19 tidak hadir istiadat angkat sumpah kabinet
01:08 Aug 30, 2021  |  By SabahKini2
Mohamad Alamin positif Covid-19 tidak hadir istiadat angkat sumpah kabinet

MP Kimanis Mohamad Alamin berkata, beliau membuat ujian saringan RT-PCR semalam selepas tidak sihat dan demam.

 Ahli Parlimen Kimanis, Datuk Mohamad Alamin yang dilantik sebagai Timbalan Menteri Pendidikan II dalam Kabinet baharu disahkan positif COVID-19.

Susulan itu, beliau yang akan mengangkat sumpah di hadapan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara, esok tidak dapat berbuat demikian.
 
Mohamad berkata, beliau membuat ujian saringan RT-PCR semalam selepas tidak sihat dan demam.
"Ujian saringan PCR saya menunjukkan saya positif COVID-19. Justeru saya tidak dapat menghadiri istiadat mengangkat sumpah timbalan menteri esok.

"Kini saya tidak lagi demam dan sedang menjalani kuarantin kendiri di Kuala Lumpur," katanya 

Pada Jumaat lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan senarai Ahli Jemaah Menteri beserta Timbalan-Timbalan Menteri di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya.

Salah seorang timbalan menteri dalam Kabinet baharu itu ialah Mohamad yang memikul portfolio Timbalan Menteri Pendidikan II.
 
Sebelum ini Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata pelantikan enam Ahli Parlimen Sabah dalam pembentukan Kabinet baharu disifatkan sebagai satu pengiktirafan buat rakyat negeri itu. Ia membuktikan frasa 'Keluarga Malaysia' diterjemahkan dalam memenuhi aspirasi rakyat, khususnya di Sabah dan Sarawak.
 
Sambil menzahirkan penghargaan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, atas pelantikan dua menteri Penuh dan empat timbalan menteri, Bung berharap agar barisan Kabinet baharu mampu menjadi pasukan yang berwibawa.
 
2 Comments