Jufazli ‘Gay’ simulut celupar dihadapkan ke mahkamah buat video jelik kepada PM Ismail Sabri
20:07 Jul 07, 2022  |  By SabahKini2
Jufazli ‘Gay’ simulut celupar dihadapkan ke mahkamah buat video jelik kepada PM Ismail Sabri

Jufazli simulut celupar didakwa di mahkamah lagi kerana memfitnah Perdana Menteri melalui komen-komen jelik fitnah di video tiktoknya. Jufazli sebelum ini kerap didakwa di mahkamah menghina individu, pemimpin politik yang tidak disukainya termasuk Tun M

Terkenal dengan jolokan lelaki bermulut celupar, ‘gay’, Jufazli Shi Ahmad, 33, pemuda berasal dari Sabah dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur hari ini atas dua pertuduhan membuat serta menghantar video jelik terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Umno menerusi aplikasi TikTok dan YouTube.

Jufazli Shi Ahmad bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Nor Hasniah Ab Razak.

Dia didakwa memuat naik video bertajuk ‘Pak Mail dan Umno naikkan harga barang sangat mahal pada 1 Julai 2022’ dengan niat menyakitkan hati orang lain melalui aplikasi [email protected] Maker pada 3 petang 23 Jun 2022.

Lelaki itu juga didakwa memuat naik video bersifat jelik di YouTube King Maker Politik bertajuk ‘Panas!! Supermodel Kantoi Merompak RM77.3 bilion’ pada 3 petang 27 Jun 2022.

Kedua-dua pautan video itu dilihat dan dibaca pada 3 petang di Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi pada 24 Jun dan 1 Julai lepas.

Jufazli didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) serta boleh dihukum mengikut Seksyen 233(3) akta sama yang membawa hukuman maksimum penjara setahun atau denda RM50,000 atau atau kedua-duanya selain denda RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

Dia juga mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan gagal memberi kata laluan laman profil aplikasi YouTube dan TikTok @King Maker yang disimpan dalam telefon bimbit kepada dua pegawai polis di IPD Dang Wangi pada 3 petang 5 Julai lepas.

Bagi pertuduhan ini, Jufazli didakwa mengikut Seksyen 249 akta sama yang membawa hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda RM100,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Nor Azizah Aling, yang dibantu oleh Nadia Mohd Izhar, menawarkan jaminan RM40,000 bagi keempat-empat pertuduhan serta memohon mahkamah mengeluarkan perintah melarang OKS membuat sebarang penghantaran jelik dan palsu di mana-mana platfom komunikasi sehingga kes selesai.

Peguam Rajsurian Pillai pula merayu jumlah jaminan dikurangkan kepada RM10,000 atas alasan Jufazli tidak mempunyai pendapatan tetap.

Mahkamah membenarkan Jufazli diikat jamin RM14,000 dengan seorang penjamin bagi keempat-empat pertuduhan serta melarangnya membuat apa-apa kenyataan berkaitan kes itu sehingga ia selesai.

Nor Hasniah menetapkan 29 Ogos ini untuk sebutan semula kes.

Ini bukan kali pertama Jufazli didakwa di mahkamah kerana pada tahun 2019 didakwa membuat komen jelik kepada PM7 Tun Dr Mahathir. Beliau menyaman Tun M RM100 juta dengan membuat kutipan awam membayar yuran mahkamahnya namun sehingga kini saman itu tidak berjaya.

Jufazli  juga kerap kali menghina PDRM dan pihak berkuasa di laman sosial facebook, youtube dan Tiktoknya. Pada tahun 2017 Jufazli pernah menyertai DAP diraikan kemasukannya oleh Lim Kit Siang namun tidak lama selepas itu beliau dibuang DAP kerana mulut celuparkan yang beri liabliti kepada  DAP.

 

2 Comments